Taas on se aika vuodesta kun sikoja teurastetaan eniten – joulu on tulossa.  2 miljoonaa sikaa teurastetaan vuodessa. Onko oikein syödä sikaa? Onko oikein syödä lihaa?
On ihmisiä, jotka eivät syö lihaa, koska eläimillä on huonot olot. Itse olen sitä mieltä että eläimillä on hyvät olot Suomessa ja Suomalaista lihaa voi syödä hyvällä omallatunnolla. Netissä pyörii videoita, joissa on kuvattu eläimiä kärsimässä sikaloissa, navetoissa ja kanaloissa. Jotkut väittävät että salaa videoivat ihmiset tekevät palveluksia kun tuovat kärsivät eläimet kaiken kansan nähtäväksi. En kiellä etteikö videot olisi kauheita ja saavat varmasti monet lopettamaan kokonaan lihan syönnin, mutta sanon myöskin sen että JOKAISELLA tilalla on jokin epäkohta ja vaikka toteamukseni ei puolusta eläinten huonoja oloja, niin on silti ymmärrettävä että eläimiä pidättäessä vahinkoja sattuu, vaikka niitä kuinka koitettaisiin ehkäistä. Jokainen tila puuttuu varmasti asiaan kun näkee jonkun eläimen kärsivän. Väitetään että sikojen karsinat ovat niin pienet etteivät mahdu kääntymäänkään siellä. On totta että emakoiden karsinat ovat niin pienet, jotta ne eivät satuttaisi possujaan kääntyillessään. Monessa sikalassa on mittavia porsaskuolemia emakon vähän kääntyessään ja possujen jäädessä alle.
Naudoilla on Suomessa mielestäni todella hyvät olot näillä ”tehotuotanto” tiloilla – yleensä juuri ne mummon navetassa olevat viisi lehmää ovat niitä joita rakastetaan, mutta niillä on todella huonot olot. Nämä lehmät voivat esimerkiksi seisoa takajalat lantakourussa, sillä vanhat navetat ovat liian pieniä nykylehmille. Nykyään lehmillä on yleensä pihattonavetta, jossa saavat toteuttaa luonnollista käyttäytymistään ja liikkua vapaasti. Vaikka lehmiä on paljon yhdella tilalla ja vaikka niitä ei silitellä, rapsutella ja rakasteta samalla tavalla kuin mummo omia lehmiään pienessä pimeässä parsinavetassaan, niin nämä lehmät voivat selvästi paremmin.

Ihmiset jotka eivät syö lihaa ovat mielestäni tehneet liian hätiköityjä johtopäätöksiä pelkkien videoiden perusteella. Kenestä tahansa saadaan annettua huono kuva videokuvaamalla ja leikkaamalla siitä vain pieni pätkä julkisuuteen. Käykäähän kaikki avoimin silmin joillakin tiloilla katsomassa eläimiä ja todetkaa että niillä ei ole huonot olot. Soittakaa ja kysykää toki tilanväeltä ensin sopiiko tilaa tulla katsomaan, sillä kaikki tilat eivät ota vierailijoita tautiriskin vuoksi.

Syötkö lihaa? Etkö syö? Miksi?